Menu

Γάτες Περσίας: Tι πρέπει να γνωρίζετε

Γάτες Περσίας: Tι πρέπει να γνωρίζετε

Οι γάτες περσίας είναι μια παλιά φυλή. Για όσους αγαπούν αυτήν την κομψή γάτα, δεν θα τους εκπλήσσει το γεγονός ότι η μακρύτριχη ομορφιά προήλθε από το λίκνο του πολιτισμού: η Μεσοποταμία, η οποία αργότερα ήταν γνωστή ως Περσία και είναι σήμερα το σύγχρονο Ιράν. 

Γάτες Περσίας & Ιστορία

Τα μακριά μαλλιά της φυλής ήταν πιθανώς το αποτέλεσμα μιας φυσικής μετάλλαξης και η εντυπωσιακή εμφάνισή της τράβηξε την προσοχή του Ιταλού ευγενή και του παγκόσμιου ταξιδιώτη του 17ου αιώνα Pietro Della Valle, ο οποίος θεωρείται ότι έφερε τις πρώτες μακρύτριχες γάτες στην Ευρώπη το 1626. 

Εκείνη την εποχή , οι γάτες είχαν λαμπερή, μεταξένια γκρι γούνα, αλλά χάρη στην επιλεκτική αναπαραγωγή, οι Πέρσες βρίσκονται τώρα σε ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου της διχρωμικής απόχρωσης (ένα χρώμα συν λευκό).

Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η αναπαραγωγή και η εμφάνιση των γατών έγιναν δημοφιλείς, οι μακρύτριχες γάτες από την Περσία, την Τουρκία, το Αφγανιστάν και άλλες εξωτικές τοποθεσίες ήταν γνωστές απλά ως «ασιατικές» γάτες και συχνά εκτρέφονταν μαζί. 

Στην παράσταση γάτας Crystal Palace το 1871, οι γάτες Περσίας ήταν μεταξύ των φυλών που εκτέθηκαν. Ήταν δημοφιλή κατοικίδια ζώα της εποχής και είχαν ένα ειδική μεταχείριση λόγω της αγάπης της Βασίλισσας Βικτώριας για τη φυλή. Ακόμη και στην εποχή της Βικτώριας, η σύνδεση με μια «διασημότητα» εξασφάλιζε ένα ζώο να είναι ποθητό.

Μέσω επιλεκτικής αναπαραγωγής, οι λάτρεις της γάτας άρχισαν να διαμορφώνουν τις γάτες Περσίας στη σημερινή τους εμφάνιση. Εκτρέφουν τις γάτες για να έχουν στρογγυλό κεφάλι, κοντό πρόσωπο, μύτη, παχουλά μάγουλα, μικρά, στρογγυλεμένα αυτιά, μεγάλα μάτια και στιβαρό σώμα. Η γούνα τους ήταν μακρύτερη από εκείνη της γάτας Angora και είχαν κοντύτερα πόδια. Σύντομα, οι Πέρσες ξεπέρασαν τους Angora σε δημοτικότητα.

Οι γάτες Περσίας στην Αμερική

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εισήχθησαν για πρώτη φορά στα τέλη του 19ου αιώνα, έγιναν επίσης αγαπημένοι, ξεδιπλώνοντας τη μακρυμάλλη γάτα Maine Coon, η οποία κάποτε είχε υπερηφάνεια ως η επίσημη αγαπημένη των Αμερικάνων. 

Σε λίγο περισσότερο από έναν αιώνα από τότε, η γάτα Περσίας έχει γίνει η πιο αγαπημένη φυλή γάτας στον κόσμο, βραβευμένη για την όμορφη εμφάνιση και τη γλυκιά προσωπικότητά της.

Γάτες Περσίας & εξωτερικά χαρακτηριστικά

Μέγεθος

Αυτή είναι μια μεσαίου μεγέθους γάτα. Οι Πέρσες συνήθως έχουν εύρος βάρους από 7 έως 12 κιλά.

Προσωπικότητα

Το αξιοπρεπές και υπάκουο κατοικίδιο είναι γνωστό ότι είναι ήσυχο και γλυκό. Είναι ένα στολίδι σε οποιοδήποτε σπίτι όπου μπορεί να απολαύσει να κάθεται σε μια αγκαλιά, να χαϊδεύεται από εκείνους που είναι αρκετά απαιτητικοί για να αναγνωρίσει τις ανώτερες ιδιότητές της και να παίζει σπίτι με ευγενικά παιδιά που θα χτενίζουν απαλά τα μαλλιά της και στη συνέχεια να της σερβίρουν τσάι στα πάρτι τους. 

Οι Πέρσες είναι στοργικοί αλλά δύσκολα εμπιστεύονται. Διατηρούν την προσοχή τους για τα μέλη της οικογένειας και τους λίγους επισκέπτες που πιστεύουν ότι μπορούν να εμπιστευτούν.

Οι γάτες Περσίας είναι γαλήνιες και προτιμούν ένα γαλήνιο σπίτι όπου οι μικρές αλλαγές αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Με μεγάλα, εκφραστικά μάτια και μια φωνή που έχει χαρακτηριστεί απαλή, ευχάριστη και μελωδική, οι γάτες Περσίας αφήνουν γνωστές τις απλές τους ανάγκες: τακτικά γεύματα, λίγο χρόνο παιχνιδιού και πολλή αγάπη, την οποία επιστρέφουν δέκα φορές . 

Αυτή είναι μια γάτα που είναι απίθανο να ανέβει στις κουρτίνες σας, να πηδήξει στους πάγκους της κουζίνας σας ή να περνάει πάνω από το ψυγείο σας. Όταν εργάζεστε ή είστε απασχολημένοι γύρω από το σπίτι, οι γάτες Περσίας είναι ικανοποιημένες να στολίζουν μια καρέκλα, έναν καναπέ ή ένα κρεβάτι, έως ότου είστε ελεύθεροι να τις θαυμάσετε και να τις δώσετε την προσοχή που λαμβάνον πρόθυμα αλλά ποτέ δεν απαιτεί. Ακόμη, είναι ιδιαίτερα «εύκολες» με το φαγητό. Φροντίστε μόνο οι τροφές για γάτες που επιλέγετε να είναι κατάλληλες για την ηλικία τους και να περιέχουν όλα τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά.

Υγεία

Οι γάτες Περσίας είναι επιρρεπείς σε διάφορα πιθανά προβλήματα υγείας, τα οποία συνήθως σχετίζονται με τη δομή του προσώπου τους:

  • Δυσκολία στην αναπνοή ή θορυβώδης αναπνοή που προκαλείται από περιορισμένα ρουθούνια
  • Οδοντικές δυσλειτουργίες
  • Υπερβολικό σχίσιμο
  • Ευαισθησία στα μάτια
  • Ευαισθησία στη θερμότητα
  • Πολυκυστική νεφρική νόσος, για την οποία υπάρχει γενετική εξέταση
  • Προδιάθεση για δακτύλιο, μυκητιασική λοίμωξη
  • Seborrhea oleosa, μια κατάσταση του δέρματος που προκαλεί φαγούρα, ερυθρότητα και τριχόπτωση

Φροντίδα

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβετε για τη φροντίδα μίας γάτας Περσίας είναι η ανάγκη για καθημερινή περιποίηση. Αυτό το μακρύ, όμορφο τρίχωμα δεν παραμένει καθαρό και χωρίς περιποίηση. Πρέπει να χτενίζεται απαλά και να κάνει κανονικό μπάνιο - τουλάχιστον μία φορά το μήνα

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το θέμα των απορριμμάτων και της σκόνης. Τα σκουπίδια μπορεί να συσσωρευτούν στα πόδια ή στο τρίχωμα της γάτας σας.

Το υπερβολικό δάκρυ μπορεί να είναι πρόβλημα σε αυτήν τη φυλή, οπότε σκουπίστε τις γωνίες των ματιών καθημερινά για να αποτρέψετε τη δημιουργία λεκέδων κάτω από τα μάτια. Βουρτσίστε τα δόντια για να αποφύγετε την περιοδοντική νόσο. Η καθημερινή οδοντική υγιεινή είναι καλύτερη, αλλά το εβδομαδιαίο βούρτσισμα είναι καλύτερο από όλα

Είναι καλή ιδέα να διατηρήσετε μια γάτα Περσίας μόνο για εσωτερικούς χώρους. Δεν είναι σκαρφαλώστρα και δεν τα πήγαινε καλά με άλλες γάτες, σκύλους και τους άλλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γάτες που πηγαίνουν έξω. Το να αφήσεις μία τέτοια γάτα στην ύπαιθρο σημαίνει ότι αφιερώνεται πολύ περισσότερος χρόνος για την περιποίηση μετέπειτα. Οι γάτες Περσίας που πηγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο να κλαπούν από κάποιον που θα ήθελε να έχει μια τόσο όμορφη γάτα χωρίς να το πληρώσει.

Χρώμα και περιποίηση τριχώματος

Η γάτα Περσίας έχει μια ξεχωριστή εμφάνιση: ένα μεγάλο, στρογγυλό κεφάλι. μεγάλα, στρογγυλά μάτια μια κοντή μύτη γεμάτα μάγουλα και μικρά αυτιά με στρογγυλεμένες άκρες. 

Το κεφάλι υποστηρίζεται από έναν κοντό, παχύ λαιμό και ένα απατηλά ανθεκτικό, μυώδες σώμα. Τα πόδια της είναι κοντά, παχιά και δυνατά με μεγάλα, στρογγυλά, σταθερά πόδια. Η ουρά είναι μικρή αλλά ανάλογη με το μήκος του σώματος της γάτας.

Ένα μακρύ, παχύ, γυαλιστερό τρίχωμα με λεπτή υφή συμπληρώνει την περσική εμφάνιση. Είναι μακρύ σε όλο το σώμα και περιλαμβάνει μια βαθιά επένδυση ανάμεσα στα μπροστινά πόδια.

Οι Πέρσες όλων των λωρίδων ξεχωρίζουν για την άπειρη ποικιλία χρωμάτων ματιών και σχεδίων στη γούνα τους. Φανταστείτε, εάν θέλετε, επτά στερεά τμήματα χρώματος - λευκό, μπλε, μαύρο, κόκκινο, κρέμ, σοκολάτα και λιλά. 

Το χρώμα των ματιών σχετίζεται με το χρώμα του τριχώματος. Για παράδειγμα, οι λευκές φυλές έχουν βαθιά μπλε ή λαμπερά χάλκινα μάτια. Άλλες έχουν λαμπερά χάλκινα μάτια, οι ασημένιες και χρυσές έχουν πράσινα ή γαλαζοπράσινα μάτια και ούτω καθεξής.

Παιδιά και άλλα κατοικίδια

Οι γάτες Περσίας δεν είναι η καλύτερη επιλογή για πολλά παιδιά και σκύλους, αλλά δεν έχουν καμία αντίρρηση να είναι το αντικείμενο της προσοχής ενός ήπιου παιδιού ή να συμβιώνουν μαζί με ένα φιλικό σκυλί που δεν τους κυνηγάει ή τους προκαλεί άγχος.

 

Στο site της Josera μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία ζωοτροφών και να μάθετε τα πάντα για το κατοικίδιο σας.

Facebook Twitter Google+ Pinterest